Pages

Monday, December 31, 2012

Memori Haramain III


16.10.2012
sihat jasmani rohani


Terasa sengal-sengal dan tegang juga otot-otot kaki bila setiap waktu solat berulang alik berjalan kaki masjidil haram-hotel. Mungkin training beberapa bulan sebelum ke tanah suci tak cukup membuatkan otot-otot kaki fit untuk melakukan aktiviti yang extraordinary disini. Kalau dijumlahkan sehari saya berjalan 10km. Pecah rekod seumur hidup, kalau di sini seboleh-bolehnya nak parking kereta paling dekat dengan wad hospital sebab malas nak berjalan kaki, maklumlah tenaga perlu disimpan untuk berdiri lama dan berjalan jauh semasa ward round.

Mujurlah di kangar ada trek jogging yang disediakan Majlis Perbandaran Kangar (MPK), “Larian Denai” memang disediakan bagi penduduk-penduduk disini, tak kira pagi dan petang taman rekreasi ini dipenuhi dengan mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat. Golongan muda suka berjogging, nyonya dan apek pula bertai-chi, tak kurang juga yang memilih untuk senamrobik dengan irama yang rancak. 1 Malaysia ! pelbagai kaum melakukan aktiviti disini. Jadi, selama beberapa bulan sebelum berangkat ke tanah suci, disinilah bermulanya training 3km jogging setiap hari, itupun dah terasa boleh buat diagnosis untuk diri sendiri AEBA (Acute exacerbation bronchial asthma) 2° to exertion.  

p/s: nasihat untuk mereka yang nak ke tanah suci lepas ni…mungkin boleh tambah lagi jarak jogging anda dan jaga kesihatan sebaiknya  =)




Cerita diatas bukanlah suatu keluhan sebenarnya, tetapi untuk membuka minda pembaca, melatih diri supaya belajar bersusah-susah dahulu dan dapat buat persediaan fizikal dan mental sebelum pergi menunaikan haji. Kadang-kala bila mind set sesetengah orang pergi haji sama sahaja seperti melancong luar Negara, dah bayar mahal mesti dapat perkhidmatan yang terbaik kan? Disini mungkin TIDAK untuk sesetengah perkara, semua manusia tak kira pangkat, darjat atau keturunan, sama disisi Allah. Segala ibadah dan tuntutan didalam perjalanan haji sebenarnya mengajar diri ini supaya merendah diri, bertolak ansur dan bersabar dengan pelbagai kerenah manusia. Tiada masa untuk berbangga dengan kekayaan, pangkat dan keturunan.


Beruntung bagi mereka yang pergi haji dengan pakej yang mahal dan tahu mengambil peluang dan kemudahan yang ada untuk beribadah sebaiknya di Tanah Suci. Rugi juga kalau nikmat dan peluang diberi, tetapi tidak mengambil peluang yang sebaiknya, sehingga disebabkan terlalu dekat jarak masjid dan hotel, mereka pilih untuk solat berimam tetapi dari dataran hotel? Tidak mahu merebut peluang berada di saf didalam masjid. Hakikatnya yang lebih penting bagaimana seseorang itu menggunakan nikmat dunia yang dikurniakan untuk digunakan di jalan Allah. 

Bagi mereka yang mengikut pakej muassasah, sangat beruntung ! kenapa? Itupun kalau kita bersangka baik dan pandang positif terhadap sesuatu perkara, walaupun jarak hotel-masjid agak jauh, tetapi semakin jauh jarak kita berjalan kaki menuju masjid, insyaAllah semakin banyak pahala yang diperoleh! Malah, melatih diri untuk merancang masa dan bersiap awal sebelum masuk waktu solat. Alhamdulillah, didikan yang sangat bermakna, Make Allah your first priority.

Di sebelah sisi lain, sedih juga melihat apabila ada jemaah yang menggunakan alasan jarak yang jauh untuk tidak pergi solat berjemaah di Masjidil haram. Mereka lebih memilih untuk solat di surau hotel. Bahkan, ada pula yang berjemaah mengikut imam di setiap tingkat hotel. Rugi kalau dah berada di Tanah Suci, tidak merebut peluang pahala solat di Masjidil haram

صَلاَةٌ فِى مَسْجِدِى أَفْضَلُ مِنْ أَلْفِ صَلاَةٍ فِيمَا سِوَاهُ إِلاَّ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ وَصَلاَةٌ فِى الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ أَفْضَلُ مِنْ مِائَةِ أَلْفِ صَلاَةٍ فِيمَا سِوَاهُ
Shalat di masjidku (Masjid Nabawi) lebih utama daripada 1000 shalat di masjid lainnya selain Masjidil Harom. Shalat di Masjidil Harom lebih utama daripada 100.000 shalat di masjid lainnya.” (HR. Ahmad 3/343 dan Ibnu Majah no. 1406, dari Jabir bin ‘Abdillah. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shahih. Lihat Shahih At Targhib wa At Tarhib no. 1173.)

Saya faham kalau yang solat di hotel itu adalah atuk-atuk dan nenek-nenek yang kurang upaya dan mempunyai masalah kesihatan, tetapi kalau masih muda belia insyaAllah masih boleh menapak kaki pelan-pelan.

Sepanjang pemerhatian disana, bangsa-bangsa lain lebih berusia tetapi semangat untuk mereka pergi ke masjid cukup dapat dibanggakan. Atuk-atuk dan nenek-nenek mereka ada yang berkaki tiga, berkerusi roda, malah badan bongkok 90° pun berusaha ke masjid. Dengar pula, penempatan bangsa-bangsa tersebut lebih jauh dari penempatan rakyat Malaysia. Jarak yang jauh tiada penghalang selagi semangat dan niat yang ikhlas datang dari diri sendiri. Diam seribu bahasa (-_-“)

to be continued...

Monday, December 10, 2012

Memori Haramain II




15.10.2012

selamat membaca !

duduk depan sekali, boleh tengok pemandangan luas~

Sebaik duduk didalam bas kami dihidangkan dengan welcome food, perut tengah kosong memang sedap pekena nasi arab ni...


Perjalanan Jeddah-Mekah mengambil masa sekitar 2 jam, di sempadan tanah haram bas kami perlu melalui pemeriksaan, untuk memastikan jemaah yang dibawa mempunyai visa yang sah dan beragama islam. Mereka juga turut mengagih-agihkan kotak-kotak yang berisi makanan dan air zam-zam sumbangan dari kerajaan arab saudi untuk para jemaah yang datang ke tanah haram. Pemandangan kiri dan kanan semua dihiasi dengan deretan padang pasir atau runtuhan bangunan, di jalan raya pula, dipenuhi dengan kereta mewah dan besar-besar, beruntung dapat pakai kereta mewah disini kerana harga kereta murah. 

Gunung-ganang pasir


Di negara kita, kalau pemilik kereta mewah, keretanya pasti digilap dan dijaga sebaik mungkin, calar atau kemek sedikit dah hantar ke bengkel. Disini tidak, kereta mereka ditutupi dengan debu yang tebal dan kemek sana-sini, selagi kereta boleh digunakan dan kondisi masih baik, mereka gunakan. Kalau dah hancur  baru mereka akan menggantikan dengan kereta baru, kata salah seorang mutawif kami.
Bandar di Tanah Haram
 Walaupun kebanyakan pemandangan disini mempunyai tone warna tanah...tetapi mata saya tetap segar  menikmati keindahan landskap Haramain sepanjang perjalanan =)

***
                 
Hotel Kami (Land Premium) maktab 95,96,98 ditempatkan disini 
                                             
Semasa kami tiba di perkarangan Hotel, saya dapat melihat jemaah dari pelbagai negara sedang berpusu-pusu ke arah masjidil haram kerana pada waktu itu sudah hampir masuk waktu asar. Sebaik sahaja bas mematikan enjinnya, kami diberitahu bahawa penginapan kami adalah Hotel Land premium dan jaraknya ke masjidil haram adalah 950m. Satu bilik dimuatkan dengan 4-6orang jemaah, Bilik jemaah perempuan dan lelaki diasing. Terasa suasana asrama, apabila didalam bilik disusun berderet 6 katil bujang. Untuk musim haji, semua hotel disusun seperti konsep asrama, mereka memanfaatkan ruang didalam setiap bilik dengan katil berbanding perabot-perabot lain. 


Didalam bilik hotel ( suasana macam asrama )
Jemaah berpusu-pusu ke masjid

Kalau mengikut jadual pihak tabung haji, kami perlu melakukan tawaf Qudum (selamat datang) selepas waktu isyak, tetapi ayah tidak mahu berlengah lagi, dia mengajak saya dan mak untuk melaksanakannya selepas menunaikan solat maghrib di masjid. Lagipun, ibubapa saya pernah menunaikan haji sebelum ini, jadi kebanyakan aktiviti kami lakukan sendiri tanpa bergerak secara berkumpulan. Mungkin untuk orang yang baru pertama kali mengerjakan haji, mereka lebih senang bergerak secara berkumpulan dengan pihak tabung haji supaya  tidak ada yang sesat atau hilang nanti.

30 minit sebelum masuk waktu solat maghrib,  kami mengatur langkah kearah masjidil haram, Malangnya sebelum sempat kami tiba di perkarangan masjid, terlihat dari jauh orang ramai telah membuat saf untuk solat maghrib sampai di tepi-tepi shopping mall. MashaAllah, first time tengok kesesakan manusia, selalunya di Kuala Lumpur sudah biasa dengan panorama kesesakan jalanraya. Disebabkan orang terlampau ramai, kami tidak dapat masuk ke dalam masjid mahupun perkarangan masjid =(

Kesesakan manusia menuju masjidil haram
Alhamdulillah, selesai melakukan tawaf qudum didalam kesesakan begini. 1 jam untuk menghabiskan  7 pusingan
(kalau tak sesak 35 minit dah boleh selesai insyaAllah)
                     
pergi dan balik, melangkah tanpa dapat melihat tanah (o_O) terbayang tak?



to be continued...










Monday, December 3, 2012

Memori Haramain I


Assalamualaikum,

Alhamdulillah kami sekeluarga diberi izin dan dipermudahkan urusan menyelesaikan ibadah haji dan selamat sampai ke Tanah air 27.11.2012, blog dah lama tak berjenguk sejak Tuan blog meninggalkannya...mungkin selepas ini saya akan cuba kongsikan sedikit sebanyak pengalaman saya selama berada di Haramain(Tanah Haram). saya akan update sedikit-sedikit atas sebab kekangan waktu buat masa ini, priority sekarang perlu bermujahadah sebagai pelajar perubatan semula setelah bercuti sangat lama !! (^_^)

15.10.2012

لبيك اللهم لبيك لبيك لا شريك لك لبيك إن الحمد ونعمة لك والملك لا شريك لك

Labaik Allahumma Labaaik, labaaik Laa Syarika Laka Labaaik Inal Hamda Wan Ni’mata Laka Wal Mulka La Syarikalah….



Harini bermulanya perjalanan saya ke tanah suci. Perasasn gembira dan berdebar-debar bercampur baur. Sayu pun ada, meninggalkan keluarga dan sahabat handai untuk jangka waktu yang lama. Hanya abang azhar, kak ana dan amni yang dapat menghantar kami ke kompleks TH kelana jaya. Jam 1.50pagi perlu melaporkan diri disana. Saudara mara yang lain hanya berkumpul dirumah saya 1malam sebelum kami berangkat, masing-masing perlu pulang ke tempat sendiri kerana mempunyai tanggungjawab dan tugas lain. Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang mendoakan kesejahteraan dan keselamatan perjalanan ibadah haji kami sekeluarga, saya mendoakan anda pula akan menjadi tetamu Allah suatu hari nanti.

 "sayonara", sebelum masuk ke dewan lapor diri di kelana jaya
(kami sudah bersiap dengan pakaian ihram)

Penerbangan kami dijangka berlepas jam 5.50 pagi, dari jauh saya hanya nampak mereka yang membawa beg jalur oren dan biru, tak nampak pula jemaah yang bawa beg tabung haji, dalam hati dah risau kalau-kalau kami tertinggal dari jemaah yang lain. Akhirnya persoalan terungkai, rupanya penerbangan kami digabungkan dengan mereka yang mengambil pakej, yang dari muassasah tabung haji (KT 95) hanya terdiri daripada 44 orang jemaah dan dari pakej hampir 300 orang. Semasa kami melapor diri di Kelana Jaya, segala urusan pasport dan pemeriksaan bagasi kami dilakukan seperti di kastam KLIA, jadi apabila jemaah dibawa ke sana nanti tak perlu lah lagi melakukan proses yang sama. 




Taklimat dan bacaan doa perjalanan sebelum kami menaiki bas untuk dibawa ke KLIA


Pertama kali merasa perjalanan diescort oleh anggota polis yang ramai, 10 bas yang dipenuhi dengan jemaah haji dibawa bergerak bersama-sama dari kelana jaya ke lapangan terbang KLIA. Kami dibawa terus ke dataran tempat kapal terbang diparking. Tak perlu melalui imigresen dan pintu scan di airport lagi. Terasa VVIP menjadi tetamu Allah ni, dilayan dengan baik sekali.


suasana didalam bas yang membawa jemaah ke KLIA






Dah dapat boarding pass dan details di Mekah!


Proses seterusnya...menunggu giliran untuk dipanggil masuk ke dalam kapal terbang


Alhamdulillah dah masuk kapal terbang =)

Sebelum berlepas, juruterbang memberitahu bahawa perjalanan kami mengambil masa 9 jam dari KLIA ke king abdul aziz international airport, jeddah. Kami mendapat penerbangan Saudi airlines,  kalau seingat saya rekabentuk saudi airlines sewaktu kami pergi ke mekah tahun 1996 sangat berbeza dengan yang kami naiki sekarang. Tempat duduknya lebar-lebar dan pramugarinya adalah dari kalangan orang arab. Saudi airline yang kami naiki sekarang dikelola oleh airasiaX. Tempat dudik sesuai saiz orang asia dan pramugarinya berbangsa Indonesia, manis bertudung dan berseluar.Tiada alasan munasabah untuk pihak penerbangan melarang pramugari menutup aurat. Mereka masih boleh lincah bekerja dan berjalan sana sini. Sedih melihat sesetengah syarikat penerbangan khusunya dari negara islam atau yang majoritinya beragama islam, meletakkan syarat pakaian pramugari yang membuka aurat, ketat dan kain terbelah sampai setinggi paha. Alasan? Senang melangkah?. Nauzubillah.Astaghfirullah.




Sambil mengisi masa terluang di dalam perjalanan, Ayah menerangkan tentang sejarah-sejarah Mekah dan Madinah kepada saya. Sebelum ke tempat tersebut, perlulah tahu serba sedikit tentangnya bukan?
(Buku ni sangat best, penerangan beserta dengan gambar, macam Ensiklopedia)



Breakfast time 
(makanan yang dihidangkan didalam flight)


15 minit sebelum melalui kawasan miqat qarnul manazil (tempat untuk berniat haji/umrah bagi jemaah haji dari malaysia), juruterbang kami siap mengumumkan supaya kami bersiap sedia untuk berniat ihram haji/umrah. Pramugari pula menyemburkan wangian sepanjang lorong tempat duduk jemaah haji bagi melaksanakan salah satu sunat ihram iaitu berwangi-wangian. Kerana selepas berniat, kami terikat dengan pantang larang ihram, tidak boleh memakai wangi-wangian.



Snap gambar bila bosan-bosan

Akhirnya, tiba di Jeddah...
Berehat dan meluruskan kaki sebentar setelah beberapa jam perjalanan

Semua Kapal terbang jemaah haji dikhaskan untuk mendarat di lapangan terbang king abdul aziz, Jeddah. Lapangan terbang ini hanya dibuka pada musim haji dan untuk kegunaan jemaah haji sahaja. Kami perlu melalui 3 check point untuk pengesahan paspot dan visa, sebelum mengambil bagasi kami. Di check point ketiga, terdengar pak arab bising-bising bercakap sambil tengok paspot dan muka saya berulang-kali,  ingatkan ada masalah dengan paspot, tiba-tiba pak arab tanya "how old are you?"  erk...? 23...Umur dah dewasa tapi muka tak dewasa ke? Huhu...ramai terpedaya dengan umur sebenar, boleh jadi budak sekolah menengah lagi ni. (Tips: senyum sokmo supaya urat dan otot muka excercise selalu, kalau kedekut senyuman nanti urat dan otot muka cepat kendur...hehe...)




Walaupun beg kami telah ditanda dengan pelbagai tag dan riben, susah juga nak mencari bila disusun diantara ratusan beg jemaah lain. Semua nampak serupa.Lain kali kena pilih beg warna striking lah, dari jauh boleh nampak. Dengan menggunakan nikmat mata steoreoskopik, saya mencari bagasi kami mengikut satu per satu barisan beg yang tersusun disitu.



Jemaah dari Indonesia, beratur untuk menaiki bas

Selesai ambil bagasi, kami diarahkan pihak tabung haji supaya beratur dikaunter diluar balai ketibaan untuk mengambil no bas yang akan membawa kami ke penginapan di Mekah. 




to be continued...



Thursday, October 11, 2012

Are you ready ?


Im Proud with sahabah of the messenger !
T_T what do we contributed to Islam at our young age?

Tuesday, October 9, 2012

utagha-key ell

Assalamualaikum,

Bermulanya perjanan yang jauh...Alhamdulillah exam posttest neurology habis awal jadi dapatlah balik awal ke kl untuk persiapan terakhir sebelum berangkat..debaran menjadi tetamu Allah kian terasa, sempat survey dari blog-blog haji untuk tahu status disana..jemaah semakin hari semakin ramai di perkarangan masjidil haram. Setiap waktu jemaah dah berduyun-duyun  ke masjid sebelum masuk waktu solat kerana ingin merebut peluang untuk berada di saf paling depan. Kalau tak bersegera confirm tak dapat solat didalam masjid, Jadi saya akan menghargai dan rancang waktu sebaiknya disana supaya dapat merebut dan mengambil sebanyak-banyak kelebihan yang dijanjikan disana. 

Sambil-sambil bosan dalam bas ni sempat la sambung baca novel fatimah syarha...terbaca 1 page ni..nak share  doa dari riwayat imam Tirmizi dengan pembaca semua =) selamat beramal


"Ya Allah aku memohon cintaMu dan cinta orang yang mencintaiMu, dan amalan(jalan) yang mendekatkan  kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih aku cintai dari diriku, keluargaku, dan daripadabair sejuk (ketika pamas terik)"



with love
lebuh raya utara selatan

Friday, October 5, 2012

Hajjah muda

Assalamualaikum, 

Niat? ya setiap perbuatan perlu dimulai dengan niat. Perkara kecil mahupun perkara besar, dan setiap apa yang kita niatkan atau lakukan insyaAllah akan diberi ganjaran sesuai dengan apa yang diniatkan. 

#Hadith 1

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu. 


Hadis ini diriwayat oleh dua orang Imam Ahli Hadis; Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail ibn Ibrahim ibn al-Mughirah ibn Barzirbah al-Bukhari dan Abu al-Husain Muslim ibn al-Hajjaj ibn Muslim al-Qusyairie al-Naisaburi dalam kitab sahih mereka berdua yang merupakan antara kitab yang paling sahih (Al-Imam al-Bukhari meriwayatkannya pada bahagian awal kitab sahihnya, juga dalam Kitab Iman dan beberapa tempat lain dalam kitab sahihnya. Al-Imam Muslim meriwayatkannya dalam Kitab al-Imarah Bab : hadis nombor 1908.




Ramai yang bertanya kepada saya, kenapa dapat pergi haji pada usia yang muda? selalunya nenek-nenek atau atuk-atuk je yang terpilih untuk pergi Haji. Pakai pakej ke? Pakai kabel besar ke?  bila daftar?

terdiam dan bermonolog sendirian...

Siapa kata pergi haji hanya untuk orang tua? usia muda lah sepatutnya digunakan untuk beribadah, semasa sihat, ada tenaga dan berkuasa, dah tua nanti dah sakit itu ini kan dah payah. Manfaatkan 5 perkara sebelum 5 perkara. macam nasyid Raihan tu..

Pakej? T_T (menangis air mata darah)~ mana nak cari berpuluh ribu pada usia sebegini untuk ikut pakej yang mahal-mahal. terus terang saya tak mampu!  Memang tak dinafikan, orang yang diberi rezeki lebih oleh Allah boleh ambil pakej sahaja untuk menunaikan haji pada bila-bila masa tanpa menunngu giliran atau kuota Tabung Haji. Alhamdulillah, saya pergi dengan pakej muassasah tabung haji dan menunggu giliran kuota dari pihak tabung haji. Rahsianya -->sabar menanti...rezeki Allah akan bagi dari arah yang tidak disangka-sangka.


Pakai Kabel besar?  Yaa !!! Allah Maha Besar lagi Maha Penolong. itulah tempat satu-satunya saya berharap. Tiada yang dapat melawan kekuasaan Allah. kalau Allah dah kata "Kun Fayakun"...maka jadilah sesuatu yang ditetapkannya. Buat apa nak minta pertolongan atau merayu dengan manusia, sedangkan Allah lah yang memegang hati-hati manusia, betul tak? Kadang-kadang terasa sedih melihat scenario masyarakat yang selalu menggunakan "kabel-kabel" didalam sesuatu urusan sehingga mereka lalai dari bergantung pada yang Esa. Malah, mereka yang seperti ini hanya menindas atau mengambil hak orang lain yang lebih layak.

Bila mendaftar? Alhamdulillah, kedua ibu bapa saya mempunyai kesedaran dan keinginan mendaftarkan haji untuk anak-anaknya juga semasa kami di alam persekolahan. Sekitar tahun 2006 dah daftar, bersyukur juga, daftar awal-awal...sementara menunggu giliran..ada rezeki dapat pergi pada usia 20-30an. Memang kami diberitahu akan mendapat giliran pada tahun 2014, jadi tahun ini kami merancang untuk menghadirkan diri ke majlis-majlis ilmu pra-haji. Allah sebaik-baik perancang, kami dapat surat pada tahun ini dikatakan terpilih untuk menunaikan haji pada tahun 2012/1433H. Bersyukur dan teruja, impian saya dari kecil untuk menunaikan haji diusia muda bakal tercapai. 

Al-kisahnya, dari kecil sebenarnya memang dah pasang niat nak pergi haji muda-muda, dapat duit raya suruh mak masukkan duit ke tabung haji, dirumah pun suka menabung, setiap minggu saya akan asingkan duit lebih belanja sekolah dan simpan dalam tabung khas. Malah ada yang menggelarkan diri saya "bisneswomen" sebab dari kecil memang dah ada jiwa "bisnes", bukanlah bisnes benda hebat-hebat, tetapi sesuatu yang mendatangkan keuntungan secara halal. Kadang-kadang jual aiskrim atau makanan ringan di Hari kokurikulum sekolah atau ambil tempahan untuk buat benda-benda seni. Duit untung bisnes akan dimasukkan khas ke dalam tabung bisnes..hehe..tabung simpanan harian ada tabung lain. Idea-idea kreatif ni muncul mungkin sebab saya berazam untuk melakukan sesuatu dan Allah permudahkan jalannya. Itulah kekuatan Niat !

Info tambahan, tempoh untuk menunggu giliran haji menurut pihak tabung haji sekarang ni 32 tahun. Mungkin makin ramai yang mula sedar dan mendaftar, jadi tempoh menunngu makin lama. Jadi disini saya nak menyarankan agar sahabat-sahabat memasang niat untuk mengerjakan ibadah Haji di usia muda, moga kita mendapat keberkahan dan kebaikan darinya. Tapi ingat niat tanpa usaha pun tak boleh, jadi apa usahanya?

-buka akaun dengan tabung haji (atas nama sendiri)
-Masukkan minimum RM1300 kedalam akaun anda
- isi borang dan daftar di kaunter khusus untuk urusan haji 
*tak bermakna dah ada akaun dah kira terdaftar, banyak yang salah faham =(
-berdoa, bertawakkal dan berusaha memperbaiki diri.
-Bersabar dan menunggu paggilan dari Allah.






Friday, September 28, 2012

BFF !

Assalamualaikum,

Alhamdulillah hujung minggu ini diberi peluang bersama-sama mereka yang sefikrah, berjumpa kerana Allah dan berpisah juga kerana Allah. Posisi saya pada daurah kali ini adalah sebagai "orang yang merakamkan detik-detik indah", Namun apa yang kami rasa tidak mungkin dapat digambarkan melalui potret-potret sahaja bukan? siapa yang melalui detik itu pasti akan terpahat di hati segala kefahaman dan kegembiraan yang dikongsi bersama. 

Seperti juga daurah, rehlah atau apa jua aktiviti yang dilakukan bersama sebelumnya, kami perlu pastikan perjalanan dan objektif setiap program tercapai. Jadi setiap posisi memainkan peranan yang penting tak kira lah dari yang belakang tabir (chef-chef) sehinggalah yang menjadi orang paling depan(faci-faci) senuanya menyumbang semampu boleh. Moga kita sama-sama tetap berada dijalan ini dan mendapat apa yang terbaik disisi Allah.

***  

"Maka apakah orang-orang yang dibukakan hatinya oleh Allah untuk (menerima) agama islam lalu dia mendapat cahaya dari Tuhannya (sama dengan orang yang hatinya membatu)? Maka celakalah mereka yang hatinya telah membatu untuk mengingat Allah. Mereka itu dalam kesesatan yang nyata"
(Az-zumar : 22)

Teringin berkongsi apa yang saya dapat dari program ini dengan sahabat-sahabat yang tidak berkesempatan bersama-sama dengan kami pada hari itu, sungguh pentingkan diri lah kalau saya tidak berkongsi apa yang saya dapat kan? Apa yang saya cuba nak highlight kan disini adalah sejauh mana hubungan kita dengan Al-quran? Pendapat peribadi saya Al-quran patut dijadikan BFF setiap orang. Dengan 'dia' disisi hati terhibur, semangat memuncak tinggi, idea bertambah, jiwa tenteram, akal berfikir panjang dan setiap tindak-tanduk pun dijaga supaya ikut apa yang disukai 'dia'. Hebatkan 'dia' ? Silalah jeles kalau anda tidak ada BFF sehebat 'dia'. Saya ada ! insyaAllah semoga 'dia' menjadi BFF saya dunia akhirat. =D 


Jadi, apa tunggu lagi? cuba ikut beberapa cara untuk berinteraksi dengan 'dia' supaya 'dia' menjadi BFF kita.

1. Khas untuk kamu, dari Kekasih

Rasa special tak kalau kita baca surat yang memang ditujukan khas kepada kita? Lagi-lagi kalau surat itu   diterima dari seseorang yang special, setiap bait kata-kata didalam surat tu kita baca dan fahami. Kalau boleh siap hafal lagi isi kandungannya bukan? Jadi tak salahlah kalau kita jadikan Al-quran begitu juga? Malah surat cinta dari Allah lagi exclusive dan istimewa. Setiap hari perlu dibaca supaya kita merasai cinta Allah kepada kita. 


2. Memahami Bahasa Arab

Sinonim dengan pelajar perubatan adalah buku rujukan yang tebal dan bersumberkan negara eropah, bagaimana nak mendalami ilmu perubatan kalau pelajar itu tidak tahu atau tidak faham dengan bahasa inggeris? Sedangkan buku rujukan kebanyakannya ditulis didalam bahasa itu. Jadi kita sanggup bersusah payah pergi tuisyen, beli kamus oxford, mendengar lagu-lagu inggeris dengan harapan dapat menguasai bahasa tersebut. Gigih kita untuk mendalami ilmu kan? 

Tetapi kenapa tidak ramai yang berusaha segigih itu  untuk mempelajari bahasa Arab? Sedangkan Al-quran memang jelas diturunkan sebagai manual kehidupan kita sepanjang zaman. Kalau tak faham, sudah tentulah kita tidak dapat mengaplikasikan dalam kehidupan kita apa yang diberitahu Al-quran. Analoginya, orang jepun memarahi orang Amerika tetapi menggunakan bahasa jepun, terkesankah kepada orang Amerika tersebut? Apa yang dicakapkannya pun tidak difahami, bagaimana hendak terasa dengan herdikan si Jepun tadi, malah mungkin orang Amerika hanya tertawa dek melihat gelagat yang ditunjukkan orang Jepun tadi. Tak faham, maka tak ambil peduli.

Bahasa Arab adalah bahasa yang terbaik dan terindah, sebab itu istimewanya Al-quran.

3. Hati yang berperasaan

Perasan tak kalau kita baca novel atau menonton drama-drama, mudah saja nak tergelak, menangis atau marah. Seolah-olah kita yang jadi watak hero-heroin didalam sesuatu kisah tu. Kenapa ya? Sebab kita baca dan lihat benda tu dengan perasaan kita. Jadi apa yang diperkatakan dilakonkan akan membuatkan kita feel dan menghayatinya. Berinteraksi dengan 'dia' juga perlukan "feeling", barulah kita akan rasa gementar dengan amaran Allah, rasa gembira dengan janji Allah dan rasa tenang dengan ayat-ayat cinta Allah. Lepas ni bila baca Al-quran kita sama-sama praktikkan untuk dapatkan feel sepertimana kita boleh feel semasa membaca novel cinta.

"Allah telah menurunkan perkataan yang paling baik (yaitu) Al-Quran yang serupa (ayat-ayatnya) lagi berulang-ulang, gemetar kulit orang-orang yang takut kepada Tuhannya, kemudian menjadi tenang kulit dan hati mereka ketika mengingat Allah. Itulah petunjuk Allah, dengan kitab itu Dia memberi petunjuk kepada siapa yang dia kehendaki. Dan barang siapa dibiarkan sesat oleh Allah, maka tidak seorangpun yang dapat memberi petunjuk" (Az-zumar : 23)


4. Background Al-quran

Tak kenal, maka tak cinta. 
Kita perlulah tahu sejarah bagaimana ayat Al-quran diturunkan supaya kita mencari hikmah disebaliknya. 
Al-quran diturunkan secara munajjaman(beransur-ansur) kepada Nabi Muhammad S.A.W mengikut keadaan dan peristiwa. Kenapa tidak diturunkan sekali gus? Kerana untuk memberi kesan yang mendalam kepada penerimanya yang bersangkutan atau berkaitan dengan keadaan ketika itu. Al-quran kekal sepanjang zaman, jadi hukum-hakam yang dinyatakan didalam Al-quran adalah sebagai panduan kita sampai sekarang. 

5. Siapa Kita
Siapa kita? seorang doktor? engineer? cikgu? pelajar? Kita sering merasakan diri kita adalah yang terbaik dan tidak dapat disamakan dengan orang lain, sehingga ia membina jurang diantara hati-hati kita. Segalanya berubah setelah Al-quran diturunkan sebagai wahyu, Rasulullah menyampaikan bahawa kita mempunyai persamaan iaitu kita adalah hamba Allah dan khalifah di muka bumi ini. Hebatnya bila manusia berinteraksi dengan Al-quran, jati diri dikenali dan tiada yang dapat menafikan kebenaran bahawa aqidah menyatukan manusia.

Moga bermanfaat.


p/s: Alhamdulillah, saya dan keluarga menghitung hari. InsyaAllah 15 oktober 2012 akan berangkat ke Tanah suci menjadi tetamu Allah. Doakan kami ye !





Thursday, September 20, 2012

High Class

    
Assalamualaikum, 


Tiba-tiba terbeli novel?  tak sinonim dengan pembaca sebenarnya, tujuan asal membeli buku yang ada unsur motivasi dan inspirasi, tapi Alhamdulillah tak rugi juga terbeli, novel ini bukan seperti novel cinta dipasaran yang menggunakan ayat hiperbola dan kiasan yang tinggi, tiada juga cerita cinta alam fantasi seperti dalam cerita korea. Penulis dapat memadatkan dan tepat dalam menyampaikan  mesej, Tak perlu pusing roundabout banyak kali untuk faham jalan cerita. Ditambah lagi berkonsep "novelat tarbiah", bolehlah disesuaikan dengan saya yang bukan pencinta novel..hehe..mudah-mudahan dapat memanfaatkan buku ini.
Walaupun baru beberapa helai membaca, nak promote kepada yang berminat. Beli langsung di page Penulis Dr.Farhan Hadi dan  Fatimah Syarha di sebarkanbahagia.blogspot.com


....jika benar dia untukku,kuatkan sayapku untuk terbang kepadanya. Kuatkan dirinya mempertahankan keindahan yang terpelihara. sampaikan aku padanya...




" sebaik-baik manusia adalah yang paling baik akhlaknya" (riwayat at-Thabrani)


Sunday, August 19, 2012

project malam raya


Assalamualaikum,
terima kasih kepada junior yang share resepi kuih ni...simple dan ekspress  je nak buat kuih ni walaupun dibuat pada malam raya. Jangan ikut style ni, semua benda nak buat malam raya..hehe..persiapan raya tahun ni lah yang paling tak dapat dilupakan, beli baju raya, buat kuih raya dan masak lauk raya dibuat dalam masa sehari. PENAT. 


kuih suji

1kg tepung gandum
500g gula kastor
500g minyak sapi

gaul semua hingga sebati dan bakar dalam oven selama15minit pada suhu 150`C
selamat mencuba 

Friday, August 17, 2012

bila cinta, mesti mahu bersama ke syurga

Assalamualaikum,
apa khabar iman hari ini? Ramadhan sudah berada dipenghujungnya...adakah kita semua masih berada pada speed yang sama mengejar keberkatan dan kemuliaan Ramadhan? makin menaik atau menurun?  ke dah sibuk nak menyambut syawal?( peringatan pada diri sendiri) moga kita tergolong  dalam golongan orang yang berlumba-lumba mengejar kebaikan dan tidak lalai dengan perkara yang sia-sia. Ameen...

Maaf dah lama blog tak dapat diupdate atas sebab kekangan waktu, jadi dikesempatan ini nak ambil inisiatif untuk memberikan seasuatu, walaupun bukan dari diri sendiri tetapi nak share salah satu link hasil penulisan Hilal Asyraf, kagum dan cemburu dengan pemuda yang hebat didalam berkarya, penulisan beliau banyak yang memberi inspirasi dan motivasi. Moga bermanfaat juga kepada yang lain.

Alhamdulillah banyak dengar khabar gembira dari sahabat2 yang bakal mendirikan rumah tangga syawal nanti...tak tahu lah dapat memenuhi undangan ke tak...apa-apa pun Tahniah ! semoga dipermudahkan segala urusan dan terbina mahligai sakinah mawaddah wa rahmah. 

Jadi link yang teripilih mestilah sesuai tema kan...klik lik dibawah  :

DIkesempatan ini juga saya menyusun 10 jari, memohon ampun kepada sesiapa yang mengenali diri saya di alam realiti atau alam maya =) andai ada salah dan silap sepanjang saya menulis disini, moga syawal yang bakal disambut memberi 1001 erti kemenangan bagi umat islam diseluruh dunia. Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin.



Jemputlah datang beraya bagi yang beraya di KL pada hari raya pertama. Amalan ziarah menziarahi jangan dilupa. Makan pun kena beringat..semaikan disiplin di bulan  ramadhan dibulan syawal juga. Hati-hati dijalan raya. 

Sunday, August 5, 2012

Good Luck Course-mate !

Assalamualaikum, 

Alhamdulillah hari ni selesai mendapat taklimat mengenai format ujian klinikal yang bakal diadakan, kami dimaklumkan terdapat 1 long case, 1 short case dan 1 sesi viva. Pertama kali menduduki exam yang mengikuti format internasional, nervous! Nombor bertuah dah dapat, menunggu hari kejadian (post test department paediatric pada hari rabu 8/8/2012). Masih banyak masa untuk berusaha bersungguh-sungguh sebelum kita bertawakkal dan berdoa kepada-Nya. Selamat Maju jaya kawan-kawan yang akan menghadapi ujian minggu depan ! Moga keberkatan bulan Ramadhan ni, memudahkan urusan kita semua. =D

No giliran saya =P

Doakan saya dan kawan-kawan lain berjaya dalam exam dengan jaya, InsyaAllah !
Jangan stress-stress, kalau penat menelaah buku medic, boleh baca Al-quran. 
( Segala jenis ilmu ada dalam tu...confirm boleh jawab exam dengan cemerlang...heheh)





Sunday, July 15, 2012

AkuInginBahagiaDuniaAkhirat


Ya ALLAH,
Maniskan hatiku dengan iman,
Cukupkan aku dengan bekalan sabar,
Meredah lautan hidup penuh dugaan ini.
Ya ALLAH,
Bantuku atasi amarah ini,
Dengan iman dan taqwa,
Kerana kata Luqmanul Hakim,
Taqwa adalah perahu yang utuh,
Di tengah lautan hidup ini.
Ya ALLAH,
Teguhkan hatiku,
Untuk terus melangkah dalam hidup ini,
Yang kurasakan saban hari memeritkan,
Jadikan ia kembali salju,
Kerana sabda Rasulullah s.a.w.,
Dunia ladang akhirat.
Ya ALLAH,
Aku ingin bahagia seperti mereka,
Meredah lautan dalam kedamaian dan kenyamanan.
Andai aku belum layak ya ALLAH,
Maka layakkanlah aku,
Dengan bekalan iman dan taqwa itu,
Yang kuyakini hanya itu,
Yang dapat menyelamatkan daku,
Dari berputus asa dengan rahmatMU…
Aku ingin bahagia,
Dalam dakapan kasih-MU ya ALLAH..

#AkuInginBahagia

Sunday, July 1, 2012

Tiada lagi Keliru

Assalamualaikum,

Selamat petang blogger-blogger tersayang =)
nak curi sedikit waktu di petang hari ni untuk berkongsi cerita gembira. Motif sebenarnya nak elak mata ni dari terlelap petang-petang dek kepenatan hari minggu ber "oncall" dan tutorial. Oh itulah paediatrics ! tiada frasa "weekend", sedar-sedar dah 2 minggu berlalu saya menyelami hati kecil dan perasaan insan-insan kecil ini, 6 minggu lagi perlu dilalui dengan lebih positif, banyak lagi perlu telusuri kerenah dan perangai kanak-kanak ni, boleh buat bekalan ilmu masa mendatang.

***

Aku Menyahut panggilanMu Ya Allah

Syukur, segala tanda tanya terjawab akhirnya, Allah telah merancang segala sesuatu itu tepat dan sesuai dengan masanya. Benarlah, kehidupan ni suatu pengembaraan yang panjang dan kita tidak tahu jalan mana yang akan kita tempuhi. Kadang sedang dalam perjalanan kita sampai disuatu persimpangan jalan, tak tahu nak ke kanan atau ke kiri? tak tahu nak pilih yang mana, yang pasti kedua-dua jalan itu pun masih kabur dan tidak tahu bagaimana penghujungnya.  Kita jadi serba salah dan keliru. Hanya kepada Allah tempat kita mengadu dan memohon pertolongan. Hasrat untuk mengerjakan rukun islam yang ke-5 diusia yang muda insyaAllah bakal tercapai Oktober nanti. Mohon doa dari sahabat-sahabat supaya perjalanan saya dan ibubapa ke sana sebagai tetamu Allah dipermudah dan diterima sebgai haji yang mabrur. Ameen.

suatu hari nanti, insyaAllah
Pertama kali semasa mendapat tawaran Tabung Haji terpilih ke tanah suci pada tahun ini, hati sangat gembira dan teruja. Impian yang lama tersimpan bakal tercapai. Namun, kadang-kadang hati kecil masih lagi nak risaukan hal dunia? masih risaukan bagaimana nak cuti waktu-waktu clinical years ni? terpikirlah saya sorang-sorang akan ketinggalan dari rakan-rakan satu batch dan mungkin juga kena extend study? hmm...istikharah..istikharah..istikharah itulah yang termampu saya lakukan. Alhamdulillah, satu per satu jawapan saya dapatkan, bukanlah mimpi seperti yang orang katakan, tapi suatu keyakinan dan keteguhan hati untuk membuat keputusan menerima tawaran tersebut. Banyak pendapat dan nasihat saya cuba dapatkan. semua memberi kata semangat dan positif. Terkesan di hati saya bila terbaca email dari seorang lecturer saya, "Terpilih menjadi tamu Allah di usia yang masih muda belia adalah rezeki yang ternilai harganya. Bagaimana kamu bisa menghitung2 nikmat yang Allah berikan dengan posting clerkship? Terkadang apa yang kita fikir baik belum tentu baik menurut Allah, apa yang kita fikir buruk belum tentu buruk menurut Allah. Karena Allah lah yang Maha Tahu yang terbaik bagi kita". 

Ya saya yakin segala yang berlaku dan akan berlaku telah ditentukan oleh Nya. No more worries =)

***

Segala urusan permohonan cuti, persiapan diri dengan menghadiri kursus-kursus asas haji, kursus intensif haji, dan pemeriksaan kesihatan telah dilalui secara bertahap-tahap, cuma menunggu kursus perdana haji yang akan diadakan september nanti sebagai persiapan terakhir bagi jemaah haji yang terpilih sebelum ke Tanah suci pada tahun ini sahaja. Disebabkan tercampak kat perlis ni sorang-sorang, terpaksa la join kursus-kursus haji ni dengan jemaah makcik-makcik dari peghelih...hehe...makcik-makcik janganlah pandang saya semacam jer?? mungkin pelik orang muda pergi kursus haji? (Alhamdulillah dpt peluang time muda) terpaksalah independent dan sembang gaya makcik-makcik untuk mengurangkan jurang perbezaan, haha...bak kata pepatah "jikalau ular menyusur akar, takkan hilang bisanya" ye tak?

Semua benda yang berlaku dalam hidup kita dalah guru yang terbaik buat diri, tak kira lah dimana pun kita berada, bersama siapa pun kita, bersendirian atau berjemaah, ada hikmah untuk diri kita. Banyak benda belajar bila hidup jauh dari keluarga ni. 



p/s: Dikesempatan ini, saya memohon maaf segala salah silap terkasar bahasa, terguris hati. saya hanya insan lemah yang sentiasa perlu dibimbing dan dalam proses memperbaiki diri. Mohon doa dari sahabat-sahabat supaya dipermudahkan urusan saya untuk menjadi tetamu Allah. =)











Thursday, June 21, 2012

Bye-Bye Mr. Braces


Assalamualaikum, 

21 June 2012 saya mengucapkan selamat tinggal kepada sahabat setia gigi-gigi saya, Mr.braces yang setia menjaga gigi-gigi supaya sentiasa teguh bersatu =) . 3 tahun jugak lah kita berkenalan kan? 

Terima kasih doktor gigi yang baik hati tolong debond, walaupun doktor-doktor lain menolak untuk menyambung kerja doktor dari Indonesia. Pelik? Aneh? Merata saya cari dentist untuk debond tetapi kebanyakannya menolak? Mungkin taknak ambil risiko menyambung kerja orang lain..hmm...kalau ada pun, letak harga tinggi melampau..huhu.. kalau kekangan waktu dan cuti sepanjang clinical years memang lebih baik saya beli tiket flight Airasia ulang alik Medan habiskan prosedur kat sana kalau harga segitu! Mungkin dentist-dentist di Malaysia perlu letak harga yang berpatutan dan dapat membantu pesakit, bukan menyakitkan pesakit dengan caj harga melampau. Ada hikmah nya lah saya tercampak kat kangar ni. 

Alhamdulillah.


Sempurnakanlah Akhlakku, sebagaimana engkau sempurnakan ciptaanku.

Ingatlah Musibah itu ujian, Nikmat juga ujian !





Saturday, June 16, 2012

Black & White

Assalamualaikum,
dah lama tak update blog...mood blogging pun terpaksa dipendamkan sebab tiada masa dek kesibukan clinical? haha...(mungkin alasan ini untik orang yang tak cekap dalam berblogging macam saya). Apa pun pastikan kita semua menggunakan masa dengan sebaiknya.


Alhamdulillah posting yang ke-4 ni berjaya dilalui dengan jayanya, selama satu bulan kami berada di "dunia hitam putih" a.k.a "imaging&diagnostic", banyak ilmu telah kami pelajari. Nak jadi doktor di bidang ini perlukan ketelitian, satu titik atau garisan yang kecil pun boleh jadi suatu tanda penyakit. kalau radiologist terlepas pandang tanda yang terpapar kat filem x-ray tu kemungkinan diagnosis dan treatment yang diberi juga tak tepat. Sama seperti didalam kehidupan kita, banyak tanda-tanda kebesaran Allah yang kita terlepas pandang, kita selalu kagum dan takjub hanya dengan ciptaanNya yang nampak dengan mata kasar tetapi kadang terlupa dengan ciptaanNya yang tidak terlihat oleh mata kita kan? Hanya mereka yang melihat dan berfikir dengan teliti sahaja dapat memahami ibrah atau pengajaran dari setiap kejadian tersebut. "Jangan memperkecil sesuatu yang kecil"

p/s: menunggu posting akan datang ! full with babies and kids =D
here i come paediatrics!

Monday, May 28, 2012

Senyum sampai telinga

Assalamualaikum,

Alhamdulillah Allah beri nikmat hidup dalam iman dan islam sampai usia 23 tahun. Moga saya menjadi insan yang lebih baik pada hari-hari yang mendatang. Terima kasih kepada keluarga, sahabat-sahabat dan mereka yang mengenali diri ini, diatas doa dan ucapan sempena hari kelahiran saya, diharap sahabat-sahabat semua sentiasa mendoakan kebaikan ke atas saya, tak kira lah hari istimewa atau hari-hari biasa.



~smile.candid.memoirs~

special treat for birthday girl from my brother sebaik saja menjejakkan kaki di K.L

                            
Thank you very much !! hadiah tahun ni paling banyak =p, 
dah makin tua plak baru dapat hadiah comel2 nie..hmm..
(import dari aussie & saudi arabia)

                              
Giliran birthday girl belanja mak ayah tercinta =)

chocolate fudge , secret recipe 

  


                                 \
                         
hand-made card for me,  terkejut tengok tiba2 ada atas meja time balik kat hostel 
(Thank you Fairuz)


Sahabat-sahabat saya yang sangat SWEET

makan-makan with girlfriends @kuala perlis, 
Thank you zie for the chocolate mousse (manis sangat ! sweet 23 lah jadinya)
May's girl (ijat 5/5 @ dja 17/5)



 Berazam untuk menggunakan nikmat umur saya sebaik mungkin menjadi hamba yang taat dan bermanfaat untuk orang lain, berfikiran dan bertindak lebih matang (tapi hati tetap muda =p)