Pages

Tuesday, April 24, 2012

Hidayah

Assalamualaikum,
Banyak lagi rahsia kulit yang tak sempat dikongsikan di entri yang lalu, baru teringat dan terus nak post disini...
Tak perlu bangga dengan ilmu-ilmu manusia yang selalu mengatakan mereka lah orang pertama yang menciptakan ini dan itu, merekalah yang pertama menemukan ini dan itu. 
Hakikatnya, Al-Quran lagi advanced...semua ilmu-ilmu yang manusia baru temukan sudah diberitahu didalamnya 1400 tahun yang lalu. Beruntunglah bagi mereka yang mengkaji dan berfikir.
Kalau, kita buat revison pada gambar anatomi kulit di entri sebelum ni, reseptor sakit manusia terletak dilapisan dermis kulit. Kajian saintis membuktikan bahawa rasa sakit apabila dibakar badan manusia ini adalah pada sel-sel yang terdapat pada kulit manusia. Apabila kulit manusia ini terbakar maka sel-sel yang memberi rasa sakit ini akan musnah. Maka manusia tidak akan merasa sakit lagi apabila sel-sel ini terbakar (tetapi manusia akan mati selepas itu). Jadi kalau diakhirat nanti apabila manusia dibakar dalam api neraka adakah mereka tidak akan merasa sakit, hanya sakit apabila dibakar kali pertama ?
Al-Quran telah menyatakan terlebih dahulu sebelum penemuan saintis:
“Sesungguhnya orang-orang yang menolak ayat-ayat Kami. Kami akan membakar mereka dalam api neraka, Tiap-tiap kali kulit mereka terbakar hangus. Kami akan gantikan kulit mereka dengan kulit yang baru supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu, Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
(An-Nisaa’ 4:56)
Allah Maha Mengetahui dan tidak pernah mungkir dengan janjiNya. Mereka yang ingkar akan dicampakkan ke dalam api neraka yang kekal selama-lamanya. Rasa sakit itu akan berterusan dirasakan mereka yang diazab nanti. 
Nauzubillah.

Dengan penemuan ini, Allah telah memberi hidayah kepada seorang profesor atau pengkaji didalam bidang dermatologi, Professor Tagata Tagasone, Ketua Jabatan Anatomi dan Embriologi di Universiti of Shiang Mai di Thailand telah mengucap dua kalimah syahadah semasa Persidangan Perubatan Saudi Ke 8 di Riyadh. 
Hasil kajian beliau terhadap ciptaanNya telah membuat dirinya berfikir tentang kebesaran Allah dan ingin mendalami Islam yang sebenar.
Alhamdulillah.
***
Tips penjagaan Kulit dari doktor pakar:-Pakai sabun, syampoo, bedak  atau produk yang dibuat khusus untuk bayi (sebab kurang chemicals)
-Tak perlu beli mahal-mahal cleanser, facial wash, (air paip lagi murah&meriah)
-Tak perlu kosmetik, compact powder,  maskara, blusher (banyak produk ada bahan karsinogenik dan toxic if deipakai selalu, guna baby powder je)
-Jangan pegang-pegang muka sangat, tau la hensem/cantik , tak payah nak picit-picit jerawat =p (nanti bole kena infeksi kuman dan muka ada parut)
-Jaga kebersihan diri 
-Jangan pakai sabun yang ada ubat@,medicated soap such as ********...xley sebut nanti kena saman! (medicated soap akan bunuh flora(kuman) normal di kulit kita, lagi senang kuman jahat nak serang )
" point penting ---> natural and pure "

Sekian 
Dr.Khadijah =)
No comments:

Post a Comment