Pages

Monday, December 3, 2012

Memori Haramain I


Assalamualaikum,

Alhamdulillah kami sekeluarga diberi izin dan dipermudahkan urusan menyelesaikan ibadah haji dan selamat sampai ke Tanah air 27.11.2012, blog dah lama tak berjenguk sejak Tuan blog meninggalkannya...mungkin selepas ini saya akan cuba kongsikan sedikit sebanyak pengalaman saya selama berada di Haramain(Tanah Haram). saya akan update sedikit-sedikit atas sebab kekangan waktu buat masa ini, priority sekarang perlu bermujahadah sebagai pelajar perubatan semula setelah bercuti sangat lama !! (^_^)

15.10.2012

لبيك اللهم لبيك لبيك لا شريك لك لبيك إن الحمد ونعمة لك والملك لا شريك لك

Labaik Allahumma Labaaik, labaaik Laa Syarika Laka Labaaik Inal Hamda Wan Ni’mata Laka Wal Mulka La Syarikalah….Harini bermulanya perjalanan saya ke tanah suci. Perasasn gembira dan berdebar-debar bercampur baur. Sayu pun ada, meninggalkan keluarga dan sahabat handai untuk jangka waktu yang lama. Hanya abang azhar, kak ana dan amni yang dapat menghantar kami ke kompleks TH kelana jaya. Jam 1.50pagi perlu melaporkan diri disana. Saudara mara yang lain hanya berkumpul dirumah saya 1malam sebelum kami berangkat, masing-masing perlu pulang ke tempat sendiri kerana mempunyai tanggungjawab dan tugas lain. Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang mendoakan kesejahteraan dan keselamatan perjalanan ibadah haji kami sekeluarga, saya mendoakan anda pula akan menjadi tetamu Allah suatu hari nanti.

 "sayonara", sebelum masuk ke dewan lapor diri di kelana jaya
(kami sudah bersiap dengan pakaian ihram)

Penerbangan kami dijangka berlepas jam 5.50 pagi, dari jauh saya hanya nampak mereka yang membawa beg jalur oren dan biru, tak nampak pula jemaah yang bawa beg tabung haji, dalam hati dah risau kalau-kalau kami tertinggal dari jemaah yang lain. Akhirnya persoalan terungkai, rupanya penerbangan kami digabungkan dengan mereka yang mengambil pakej, yang dari muassasah tabung haji (KT 95) hanya terdiri daripada 44 orang jemaah dan dari pakej hampir 300 orang. Semasa kami melapor diri di Kelana Jaya, segala urusan pasport dan pemeriksaan bagasi kami dilakukan seperti di kastam KLIA, jadi apabila jemaah dibawa ke sana nanti tak perlu lah lagi melakukan proses yang sama. 
Taklimat dan bacaan doa perjalanan sebelum kami menaiki bas untuk dibawa ke KLIA


Pertama kali merasa perjalanan diescort oleh anggota polis yang ramai, 10 bas yang dipenuhi dengan jemaah haji dibawa bergerak bersama-sama dari kelana jaya ke lapangan terbang KLIA. Kami dibawa terus ke dataran tempat kapal terbang diparking. Tak perlu melalui imigresen dan pintu scan di airport lagi. Terasa VVIP menjadi tetamu Allah ni, dilayan dengan baik sekali.


suasana didalam bas yang membawa jemaah ke KLIA


Dah dapat boarding pass dan details di Mekah!


Proses seterusnya...menunggu giliran untuk dipanggil masuk ke dalam kapal terbang


Alhamdulillah dah masuk kapal terbang =)

Sebelum berlepas, juruterbang memberitahu bahawa perjalanan kami mengambil masa 9 jam dari KLIA ke king abdul aziz international airport, jeddah. Kami mendapat penerbangan Saudi airlines,  kalau seingat saya rekabentuk saudi airlines sewaktu kami pergi ke mekah tahun 1996 sangat berbeza dengan yang kami naiki sekarang. Tempat duduknya lebar-lebar dan pramugarinya adalah dari kalangan orang arab. Saudi airline yang kami naiki sekarang dikelola oleh airasiaX. Tempat dudik sesuai saiz orang asia dan pramugarinya berbangsa Indonesia, manis bertudung dan berseluar.Tiada alasan munasabah untuk pihak penerbangan melarang pramugari menutup aurat. Mereka masih boleh lincah bekerja dan berjalan sana sini. Sedih melihat sesetengah syarikat penerbangan khusunya dari negara islam atau yang majoritinya beragama islam, meletakkan syarat pakaian pramugari yang membuka aurat, ketat dan kain terbelah sampai setinggi paha. Alasan? Senang melangkah?. Nauzubillah.Astaghfirullah.
Sambil mengisi masa terluang di dalam perjalanan, Ayah menerangkan tentang sejarah-sejarah Mekah dan Madinah kepada saya. Sebelum ke tempat tersebut, perlulah tahu serba sedikit tentangnya bukan?
(Buku ni sangat best, penerangan beserta dengan gambar, macam Ensiklopedia)Breakfast time 
(makanan yang dihidangkan didalam flight)


15 minit sebelum melalui kawasan miqat qarnul manazil (tempat untuk berniat haji/umrah bagi jemaah haji dari malaysia), juruterbang kami siap mengumumkan supaya kami bersiap sedia untuk berniat ihram haji/umrah. Pramugari pula menyemburkan wangian sepanjang lorong tempat duduk jemaah haji bagi melaksanakan salah satu sunat ihram iaitu berwangi-wangian. Kerana selepas berniat, kami terikat dengan pantang larang ihram, tidak boleh memakai wangi-wangian.Snap gambar bila bosan-bosan

Akhirnya, tiba di Jeddah...
Berehat dan meluruskan kaki sebentar setelah beberapa jam perjalanan

Semua Kapal terbang jemaah haji dikhaskan untuk mendarat di lapangan terbang king abdul aziz, Jeddah. Lapangan terbang ini hanya dibuka pada musim haji dan untuk kegunaan jemaah haji sahaja. Kami perlu melalui 3 check point untuk pengesahan paspot dan visa, sebelum mengambil bagasi kami. Di check point ketiga, terdengar pak arab bising-bising bercakap sambil tengok paspot dan muka saya berulang-kali,  ingatkan ada masalah dengan paspot, tiba-tiba pak arab tanya "how old are you?"  erk...? 23...Umur dah dewasa tapi muka tak dewasa ke? Huhu...ramai terpedaya dengan umur sebenar, boleh jadi budak sekolah menengah lagi ni. (Tips: senyum sokmo supaya urat dan otot muka excercise selalu, kalau kedekut senyuman nanti urat dan otot muka cepat kendur...hehe...)
Walaupun beg kami telah ditanda dengan pelbagai tag dan riben, susah juga nak mencari bila disusun diantara ratusan beg jemaah lain. Semua nampak serupa.Lain kali kena pilih beg warna striking lah, dari jauh boleh nampak. Dengan menggunakan nikmat mata steoreoskopik, saya mencari bagasi kami mengikut satu per satu barisan beg yang tersusun disitu.Jemaah dari Indonesia, beratur untuk menaiki bas

Selesai ambil bagasi, kami diarahkan pihak tabung haji supaya beratur dikaunter diluar balai ketibaan untuk mengambil no bas yang akan membawa kami ke penginapan di Mekah. 
to be continued...3 comments: