Pages

Friday, October 8, 2010

berjalan-meredah-mendaki-melihat-mentafsir

Bismillah,


Selama 4 jam(2 jam pergi-2jam balik) kami meredah hutan dengan tujuan nak tengok AIR TERJUN 2 WARANA, sifat ingin tahu atau curiosity nak tengok macam mana dua warna tu?? sanggup kuredahi hutan belantara, arus sungai, lautan api...metafora sangat~ ada mendaki bukit ada menuruni curam ada merentas anak-anak sungai ada masuk dalam tanah lumpur ada tergelincir batu. Pengalaman yang tak boleh dilupakan, macam-macam jenis hutan pernah saya jelajah, tapi setiap hutan ada keunikan tersendiri ! Penat dan sakit-sakit tu biasalah, maklumlah dah lama bersara dari aktiviti-aktiviti lasak sebegini sejak keluar dari alam persekolahan...

Tanpa training dan warm-up, seramai 20 orang pelajar perubatan tahun 3 USU memulakan ekspidisi atau sebenarnya holiday selepas penat lelah mengharungi minggu ujian UTS (ujian tengah semester). Tepat jam 9.30 pagi kami berkumpul dan memulakan perjalanan...


1 jam pertama semua tengah excited ambil gambar dan bersembang-sembang, masuk jam kedua semua dah mula berdiam diri untuk menyimpan tenaga.

muka-muka semua tengah excited

tour guide kami dalam hutan

check point pertama untuk berehat sebentar, baru 30min jalan

(shot-shot yang diambil sepanjang perjalanan kami ke air terjun dua warna)

curamnya..terpaksa menggunakan tali untuk turun..


sambil-sambil masuk hutan, nak asah bakat photographer juga


Subhanallah sangat indah ciptaanNya…teruja.tergamam.terasa di alam lain. hehe..selalu tengok scenary seperti ini hanya terpapar di desktop komputer, itupun keaslian gambar itu diragui sebab mungkin diedit menggunakan photoshop, tapi ini kenyataan. SANGAT CANTIK, memang tak pernah tengok air terjun macam air laut dan ada 2 warna, warna hijau dan biru ! Kalau korang masukkan kaki dalam air terjun ni memang rasa dia sama macam celupkan kaki dalam baldi berisi ais, tetapi tak setanding dengan kesejukan air terjun semasa trip kami ke Kundasang, Sabah. Sejuknya sampai ke tulang hitam. Di Sabah kami siap dicabar oleh ketua jungle tracking “siapa dapat bertahan selama 10 minit dapat hadiah!”, apa lagi kami sahut cabaranlah ! Tapi memang SANGAT SEJUK. 10minit pun dah rasa lama.

Air terjun dua warna, Sumatera Utara, Indonesia

sedang mencuba untuk buat efek air splashing, credit to zie
(dar kiri : wani, taqi, dja, insyi, zie, che nab, ain, zahirah)

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sangat best dan setiasa menceriakan suasana, lain kali jom banyakkan waktu bersama, barulah kita dapat mengenali hati-budi masing-masing ! semoga aktiviti-aktiviti sebegini dapat merapatkan lagi ukhuwah antara kita..disamping menambah kekuatan fizikal dan mental !

No comments:

Post a Comment