Pages

Friday, January 14, 2011

HK, Day 2


Tujuan utama hari ni ke DisneyLand Hong Kong !

peta MTR

Public transport disini memang mudah, semua pengangkutan disini dibawah pengurusan METRO(sebuah syarikat transportasi, seperti di Malaysia Putra, KTM, STAR dll), jadi apa jenis public transport menggunakan "kad octopus" seperti prepaid kad, boleh isi ulang. Walaupun HK mempunyai populasi penduduk yang sangat ramai, tiada trafic jam ! majority rakyatnya menggunakan public transport yang disediakan. Semua tempat-tempat dihubungkan menggunakan train.

Untuk menuju destinasi harini kami menggunakan train, nak pilih train yang mana ni?? banyak sangat train line untuk dipilih...MasyaAllah, train disini sangat banyak dan bertingkat-tingkat. Perlu tahu tujuan ke mana dan train line yang mana untuk ke sesuatu tempat. Peta yang disediakan amat berguna bagi travellers macam kami. Akhirnya, Tung Chung Line - Disneyland Resort Line !

Dua jenis train kami naik, train Disneyland Resort Line berbeza ! interior design train ni dah ada unsur Disneyland. =)

find the hidden mickey !

Cuaca memang sejuk ditambah pula hujan renyai-renyai, dah sampai takkan nak patah balik? mudah-mudahan hujan sekejap. kalau tak, rugilah bayar 150 HK dollar/person tak dapat main outdoor games.
entrance

tiket masuk

Waktu kecil hanya dapat melihat character-character disney didalam tv tapi sekarang dapat tengok in real ! menjadi seperti kanak-kanak ribena sebentar. Permainan disini memang sesuai untuk semua lapisan usia, tak banyak game yang extreme. tapi ada 1 yang tak boleh dilupakan SPACE MOUNTAIN...permainan ni memang sangat extreme bagi saya! "This ride is not suitable for those who have heart problem, neck problem, motion sickness, high blood pressure, pregnant women", benda ni nampak macam roller coaster biasa, tapi yang lain nya dia dari roller coaster yang pernah saya naik...ia dibuat didalam bangunan yang direka seperti suasana di angkasa, gelap-gelita ! sudden drop dan sharp corner yang boleh buat leher anda terkehel..huhu..serik naik benda ni.

Space mountain

dibawah ni nak share gambar-gambar disekitar HK Disneyland...

Landscape mickey
Railroad untuk ke theme park

Adventures of the winnie the PoohBadak keluar dari air~Jungle River Cruise


like daughter, like father =)

4D Mickey PhilarMagic
Tayangan ada bau makanan, bunga dan percikan air.. seperti berada didunia cartoon, menarik !

tak dapat beli, keep in memories pun jadi lah =p ($398HK)

prayer time~

secanggih-canggih theme park ni pun, tiada kemudahan tempat solat untuk orang islam...jadi terpaksalah taman-taman yang indah menjadi pilihan kami, Alam terbentang luas...jangan lupa untuk sujud padaNya dimana pun kita berada ! Beginilah jadinya bila orang yang berkuasa bukan orang islam, kepentingan hanya untuk mereka sahaja. Boleh dikatakan toilet awam di HK semuanya "dry clean", banyak persiapan perlu untuk travelling di negara yang begini, jangan jadikan persekitaran itu sebagai alasan untuk anda tidak menjalankan tanggungjawab sebagai hambaNya...renung-renungkan!

tomorrowland-theme berasaskan futuristik

kereta dengan design futuristik


bergambar dengan character disney

sleeping beauty castle-view siang

acara penutup di disneyland, fireworks - view malam

Golden mickey-musical theater

satu hari habis masa disini ! tapi memang puas hati...pengalaman yang tak dapat dilupakan...
recomended kepada sesiapa yang nak masuk !

6 January 2011,
With Love from Hong Kong Disneyland


No comments:

Post a Comment